A doua cea mai populata si a saptea cea mai intinsa tara din lume, India, este cunoscuta pentru divinizarea vacilor, pentru elefanti sau pentru Taj Mahal.
Totusi, exista si o serie de lucruri mai putin cunoscute despre aceasta natiune, dar la fel de inedite si surprinzatoare, noteaza Budapest Times.
Curatatorii de urechi si dentistii stradali
O priveliste obisnuita pe strazile Indiei o reprezinta micii comercianti stradali, dispusi sa iti ofere aproape orice in schimbul banilor.
Daca ti s-a rupt umbrela, daca ti s-au dezlipit pantofii sau daca vrei sa te tunzi, poti sa rezolvi problema pe marginea bordurii unui trotuar. Tot pe strada poti sa gasesti si oameni care trateaza fracturi, stomatologi dispusi sa iti scoata o masea sau oameni care sa te curete in urechi.
Totusi, aceste indeletniciri nu vor mai putea fi practicate multa vreme de acum inainte pe strazile Indiei, avand in vedere ca multi tineri nu mai urmeaza meseriile din familie si ca autoritatile fac tot posibilul ca "economia de trotuar" sa dispara.
Presa scrisa n-a murit
In vreme ce presa occidentala s-a orientat mai mult catre online, in India printul se afla in plin avant. Rata de alfabetizare din aceasta tara e in crestere, iar numarul relativ mare de limbi vorbite aici creste apetitul pentru publicatii de tot felul.
In plus, ziarele sunt foarte ieftine, ceea ce genereaza o audienta din toate clasele sociale. Inclusiv ziarele locale se dezvolta odata cu economia tarii, iar multi comercianti vand publicatii vechi, la mana a doua, celor care nu vor sa rateze stirile din numerele pe care nu au apucat sa le cumpere.
Tara neplatitorilor de taxe
Doar 3% dintre cei 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei platesc impozit pe venit, in contextul in care agricultorii sunt scutiti de taxe, iar doua treimi dintre indieni locuiesc in mediul rural.
In plus, o mare parte a populatiei presteaza munca intr-un cadru neinstitutional, ceea ce face si mai dificila colectarea de taxe.
Scuipatul
Multi indieni consuma "paan", un amestec de nuci si tutun, care este doar mestecat, nu si inghitit. Asta face ca peste tot sa ai sansa sa vezi pete rosii scuipate pe trotuare sau chiar pe ziduri, dar si anunturi care interzic scuipatul in taxiuri sau pe cladiri.
Aceasta practica a dus la raspandirea tuberculozei in randul indienilor, precum si la demararea unei campanii anti-scuipat. In Mumbai, spre exemplu, au fost introdusi "controlorii de scuipat", care ii amendeaza pe cei care fac acest lucruc.
Detectivii care verifica trecutul insurateilor
Exista cazuri in care, inainte de un mariaj aranjat, cum sunt cele mai multe in India, viitoarea mireasa sau viitorul mire angajeaza un detectiv pentru a afla daca persoana cu care urmeaza sa se casatoreasca a mai avut vreun prieten sau vreo prietena in trecut.
Companiile care ofera serviciile detectivilor particulari sunt in crestere, iar in prezent exista circa 15.000 de astfel de spioni in India. Practic, indienii nu considera asta ca fiind "spionaj", ci doar garantia ca "ai luat ceva bun" drept partener de viata.
Claxoanele sunt incuraate
In India, pe spatele camionelor pot fi observate inscriptii care indeamna la claxonat. Problema este ca unii abuzeaza de dreptul de a claxona, avand in vedere aglomeratia din aceasta tara.
O tara cu o populatie tanara
Peste 50% din populatia de 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei este formata din persoane de sub 25 de ani, iar 66% dintre locuitori au sub 35 de ani.
Kilogramele in plus sunt semn de sanatate
Daca in Occident eviti sa ii spui unui om ca s-a ingrasat, ca sa nu-l jignesti, in India acest lucru este un compliment. In contextul in care o mare parte a populatiei se confrunta cu malnutritia, sa pui cateva kilograme in plus pe tine in India este un semn de sanatate.
Superstitii
Chiar daca India a dat lumii unii dintre cei mai buni oameni de stiinta si ingineri, o mare parte a populatiei este inca adepta superstitiilor transmise de strabuni.
Spre exemplu, unii sustin ca nu e bine sa porti haine noi sambata, iar altii se tem sa faca curatenie in case noaptea.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.